Прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час зустрічей з європейськими чиновниками підніме питання збільшення квот Євросоюзу на українську агарної продукцію, передбачених Угодою про асоціацію. Про це глава уряду заявив на засіданні уряду в середу, пише УАК з посиланням на УНІАН.

"Я це питання піднімав з єврокомісаром з питань розширення і політики добросусідства Ханом, питання збільшення квот на українську продукцію там, де це можливо. Завтра буду порушувати це питання. Ми на цій позиції стоїмо ", - сказав він.


У свою чергу, міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий наголосив на необхідності збільшення квот для поліпшення експортного потенціалу країни. "Я прошу вас (Гройсмана - УНІАН) регулярно піднімати це питання", - сказав глава Мінагропроду. Раніше Гройсман заявляв, що Україна розраховує вже в вересні отримати додаткові торгові преференції від Європейського Союзу щодо вітчизняної продукції.

В кінці червня Кутовий заявив, що українській стороні вдалося переконати представників Європейського Союзу в тому, що квоти на аграрну продукцію, яка поставляється на ринок ЄС, не є постійними цифрами і їх можна переглянути в бік збільшення. Квоти на експорт сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу, передбачені Угодою про асоціацію, є тарифними і означають лише обсяг товарів, який може бути поставлений без мит.

У 2015 році Україна експортувала деякі продукти, перевищивши квоти - наприклад, мед (в минулому році Україна перевищила свою тарифну квоту по цьому продукту в чотири рази), сік (тарифна квота перевищена в сім разів), кукурудзу (тарифна квота перевищена майже в 20 разів ).